Klimatski projekt za čistu pitku vodu  u Bangladešu

Klimatski projekt za čistu pitku vodu u Bangladešu

Zaštita klime za nas je izrazito važna tema. Zato izbjegavamo emisije CO2 gdje god je to moguće. Gdje to još nije moguće, kompenziramo, npr. kroz eko-socijalne projekte poput ovog u Bangladešu.

Icon

Zaštita klime? Naša misija! Zato izbjegavamo emisije CO2 gdje god je to moguće i stalno pronalazimo nove načine za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Tamo gdje to, nažalost, još nije moguće, kompenziramo podupiranjem eko-društvenih projekata:

U suradnji s vodećim društvenim poduzećem "Helioz" iz Beča kreiran je projekt koji obiteljima u Sarankholu u Bangladešu od 2019. godine jamči čistu pitku vodu.

U mnogim područjima Bangladeša, površinska voda, koja je uz kišnicu glavni izvor pitke vode, zagađena je klicama. Zato je prije upotrebe treba pažljivo prokuhati. To zahtijeva korištenje drva za ogrjev i nažalost ima druge negativne učinke na ljude i okoliš:

  • kuhanjem nastaje CO2
  • potrebna su drva za ogrjev što vodi pojačanoj siječi šuma
  • ljudima treba dosta vremena za skupljanje drva
  • stalni dim u kućama potiče bolesti dišnog sustava, osobito kod djece

Helioz je stoga razvio uređaj koji je jednostavan koliko i genijalan:

WADI je jeftini uređaj na solarni pogon koji sigurno sterilizira kontaminiranu vodu za piće pomoću sunčeve svjetlosti.

Nekoliko obitelji koje žive jedna pored druge mogu čak dijeliti WADI. Uređaj se postavlja na sunce pored boca s vodom koje treba sterilizirati. Nasmiješeno lice se pojavljuje na displeju kada voda dostigne kvalitetu za piće zahvaljujući UV zračenju.

Metoda je uspješna: manje je bolesti, ali i emisija CO2. Dugoročno poboljšavamo klimu i život ljudi u Bangladešu - boljom opskrbom pitkom vodom i uštedom od preko 800 tona CO2 godišnje!

Više informacija o Heliozu i našem projektu možete pronaći ovdje

Preporučujemo