Sastojak tjedna: arganovo ulje

Sastojak tjedna: arganovo ulje

Arganovo ulje je jedno od najomiljenijih ulja u kozmetičkoj industriji. Posljednjih godina razvijeno je bezbroj proizvoda za kožu, kosu i lice koji sadrže arganovo ulje za koje se tvrdi da čini čuda. Ali zašto zapravo?

Icon

Istražili smo 5 činjenica o arganovom ulju koje bi trebale objasniti zašto se ovo ulje tako učinkovito može koristiti u njezi tijela i odakle ono dolazi:

1. Podrijetlo i proizvodnja

Za mnoge ljude u sjevernoj Africi drvo argana neophodno je za preživljavanje: obiteljima daje ogrjev, građevinski materijal, plodove i ulje kao hranu i za njegu kože, a koristi se čak i kao lijek za mnoge bolesti i ozljede. Postoji samo u južnom Maroku i ubraja se u stabla koja posebno dugo žive, naime i do 400 godina.

Kako bi se iz plodova stabla argana dobilo omiljeno ulje, prvo se mora ukloniti pulpa, ispod koje je arganov orah iz kojeg se mora izvaditi jezgra. Mi u svojim proizvodima koristimo samo hladnoprešano arganovo ulje.

Zanimljivo: svako stablo argana pripada državi Maroko. Privatne osobe i berberske obitelji dobivaju samo prava korištenja i upravljanja za berbu. Trešnja drveta ili njegova sječa strogo je zabranjena.

2. Što je unutra?

Polumasno ulje sadrži puno vitamina A, B i E. Svoje umirujuće djelovanje duguje velikoj količini omega-3 i omega-6 masnih kiselina. One su poznate po blagotvornom djelovanju na našu kožu. Arganovo ulje također sadrži visok udio oleinske kiseline, još jedne masne kiseline koja se, na primjer, također nalazi u ljudskom sebumu. Ona pomaže zadržati vlagu u koži i kosi.

Sadržani biljni flavanoidi također djeluju antibakterijski i dezinficirajuće. Uz to, arganovom ulju pripisuje se i učinak regulacije sebuma. To ga čini posebno pogodnim za masnu i mješovitu kožu (stupanj komedogenosti 0).

Ali arganovo ulje je i pravo tajno oružje za kosu: sadrži tokoferol (vitamin E) koji potiče rast kose i jača korijen kose. Fitosteroli također pružaju sjaj i elastičnost.

3. Učinak i primjena

Tradicionalno se arganovo ulje koristilo za liječenje akni i osipa. Njegov umirujući, hidratantni i osnažujući učinak štiti kožu i pomaže joj da se obnovi. Arganovo ulje pogodno je za sve tipove kože i može se koristiti na koži, kosi i vlasištu. Svatko tko ima posebno suha i ispucala područja, može ih vrlo dobro tretirati čistim arganovim uljem.

Ulje je također prava blagodat za kosu: možete ga utrljati izravno u vrhove kose kao proizvod za njegu, bez straha od lijepljenja ili otežavanja. Gore spomenute masne kiseline i antioksidansi olakšavaju češljanje i omogućuju nevjerojatno lijepu i sjajnu frizuru.

4. Zašto organsko?

Kad se 1990-ih povećala međunarodna potražnja za arganovim uljem za kozmetičke proizvode, međunarodne korporacije su to ulje kupovale u velikim količinama kako bi ga mogle prodati u Europi i Americi po nižim cijenama. Marokanska država ograničila je masovni izvoz u inozemstvo i tako olakšala pristup manjim zadrugama na tržište. Danas se velik dio arganovog ulja, koje se koristi širom svijeta, uzgaja u ženskim zadrugama, od kojih su mnoge danas i biocertificirane.

5. Koze

Zašto se na puno slika nalaze koze na stablima argana? Zbog niskog debla i nisko obješenih grana, životinje mogu lako doći do ukusnih plodova. Budući da pulpa nije potrebna za proizvodnju ulja, farmeri su kozama ostavili njihov obrok. U prošlosti su se čak i sjemenke koje su koze izlučivale, sakupljale sa zemlje, čistile su se i stavljale u prešu s ostalim sjemenkama. Danas se to rijetko prakticira.

U našim proizvodima koristimo samo organsko ulje argana iz Fair Trade trgovine iz ženske zadruge u Maroku.

Ovdje možete pronaći sve proizvode s arganovim uljem

Preporučujemo