Protiv testiranja na životinjama u kozmetici: 6 zanimljivih činjenica

Protiv testiranja na životinjama u kozmetici: 6 zanimljivih činjenica

Za ljepotu ne bi trebao nitko patiti – posebno ne životinje!

Icon

Za ljepotu ne bi trebao nitko patiti – a posebno ne životinje ali ipak stalno čujemo o kozmetičkim brendovima koji još uvijek sami izvode pokuse na životinjama ili dozvoljavaju da drugi provode iste za njihove potrebe. Navodimo 6 činjenica o testiranju na životinjama:

1. Testiranje na životinjama za potrebe kozmetike je u EU zabranjeno!

Od 2013. godine je unutar EU zabranjeno testiranja na životinjama za potrebe kozmetike ali to mnoge proizvođače ne sprječava da ih i dalje provode. Prije svega se tu radi o velikim kooperacijama koji i dalje provode testiranja na životinjama tako da se testiranja provode u trećim zemljama ili ispituju pojedine sastojke koji se ne koriste samo u kozmetici.

2. Pokusi na životinjama su zastarjeli

Naravno da se rezultati testiranja na životinjama ne mogu prenijeti na ljude 1:1. Postoje mnoge pouzdanije i jedinstvene metode koje daju točnije rezultate. Najčešće su te metode i jeftinije od testiranja na životinjama. Ipak, industrija ponovno zaostaje.

3. U Kini je testiranje na životinjama obavezno

Za prodaju kozmetičkih proizvoda u Kini, potrebno je izvršiti ili zatražiti testiranje na životinjama. Proizvođači kao Avon, Mary Kay, Estée Lauder, L'Oréal i Revlon odbacili su tako svoje etičke nazore i ponovno izvode testiranja na životinjama. U međuvremenu je taj propis malo izmijenjen: kozmetičke tvrtke koje svoje proizvode prodaju samo u Kini, mogu koristiti i alternativne metode testiranja, ali samo ako se radi o »konvencionalnim« proizvodima a ne o proizvodima za »posebne namjene«.

4. Gdje je još zabranjeno testiranje na životinjama

Testiranje na životinjama su zabranili: Australija, Novi Zeland, Indija, Izrael, Norveška.

Kanada i Tajvan su otišli i korak dalje: zabranjena je prodaja svih kozmetičkih proizvoda koji su testirani na životinjama.

5. Ipak: u Njemačkoj su 2015. godine 2.753.062 životinje bile korištene u testiranju

Usprkos zabrani testiranja na životinjama u kozmetičkoj industriji nije došlo do obrata. U ime znanosti i dalje se u njemačkim laboratorijima muče i većim djelom ubijaju, milijuni životinja. Prije svega se za laboratorijske pokuse koriste miševi, štakori i ribe ali i zečevi, psi, mačke, svinje i sve više majmuna.

6. Opravdanje

»Životinje su poput nas« glasi opravdanje za testiranja na životinjama. Ako su životinje poput nas, kako onda možemo opravdati mučenje?

Pokusi na životinjama nisu odbačeni samo iz etičkih nego i iz medicinskih i metodoloških razloga. Životinje i čovjek su jednostavno različiti. Studije na životinjama nisu donijele ništa značajno za liječenje bolesti koje donosi način života kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes, reuma i alergije, niti su u stanju zaštititi potrošače od štetnih utjecaja kemikalija ili lijekova – kažu u Udruzi liječnici protiv testiranja na životinjama.

Što TI možeš učiniti protiv testiranja na životinjama?

Odaberite proizvode koji nisu testirani na životinjama. Ovdje možete pronaći popis tvrtki koji i dalje izvode testiranja na životinjama. Na web stranicama Liječnici protiv testiranja na životinjama možete pronaći aktualne liste za potpise protiv testiranja na životinjama.

Kod nas je ETIKA ispisana velikim slovima! U našoj kozmetici ne koristimo proizvode životinjskog podrijetla niti bi ikada koristili sastojke kod kojih su izvršena testiranja na životinjama. Naša je kozmetika testirana isključivo na ljudima i to dobrovoljno i s radošću!

Preporučujemo