Niste sigurni: ispitajte podnošljivost na kozmetiku

Niste sigurni: ispitajte podnošljivost na kozmetiku

Da, i prirodna kozmetika može izazvati alergijske reakcije – nažalost. Možete veoma jednostavno ispitati da li podnosite određene kozmetičke proizvode.

Icon

Mi izbjegavamo bilo kakve sintetičke sastojke u našim kozmetičkim proizvodima. Zašto? Jer smo mišljenja da tijelo lakše apsorbira prirodne sastojke koji daju dugotrajne rezultate i zdraviji su. Mineralna ulja, sintetičke konzervanse, tenzide ili sintetičke mirise svjesno ne koristimo. Dugotrajnim procesima razvijamo kozmetičke proizvode koji sadržavaju isključivo sastojke iz kontroliranog organskog uzgoja, jer ne želimo da opteretimo našu kožu i tijelo ostacima štetnih pesticida, gnojiva i drugog.

U vrijeme nepodnošljivosti i alergija mnogi posežu za prirodnom kozmetikom i vjeruju da su tada sigurni. To je naravno točno, ali samo djelomično. Parabeni, mineralna ulja i sintetički mirisi izazivaju kod mnogih osoba alergije ili imaju još gore posljedice. Isto je tako moguće da pojedine osobe alergijski reagiraju na potpuno prirodne sastojke – na žalost! Kako vi možete biti sigurni da vaša koža dobro podnosi neki proizvod?

Jednostavan brzo test

Kada niste sigurni da li podnosite određeni kozmetički proizvod, postoji jednostavan način da to saznate:

Nanesite malo proizvoda na unutarnju stranu podlaktice. Promatrajte kožu. Ako do sljedećeg dana vidite crvenilo, imate svrbež ili se pojavio osip i slično, vaša vam koža signalizira da taj proizvod na žalost nije za vas.

Unutar EU postoje propisi o kozmetičkim proizvodima koji navode alergene koji obavezno moraju biti označeni na svakom proizvodu. Nalaze se na kraju popisa sastojaka. Za sastojke kao što su eterična ulja, koja sadrže alergene, određena je maksimalno dopuštena koncentracija kod koje ne bi smjelo doći do senzibilizacije. Za osobe koje dobro podnose prirodne kozmetičke proizvode ne bi smjelo biti nikakve opasnosti da i nakon dugotrajne primjene dođe do alergijske reakcije.

Njega za osjetljivu kožu

Spadate u onu grupu s osjetljivom kožom? Nemojte nasjedati na oznake tipa »Dermatološki ispitano« jer to u biti ne znači ništa. Čak i ako je proizvod uistinu ispitan, potpuno je svejedno da li su rezultati bili dobri ili loši. I nemojte posezati za proizvodima s oznakom »Sensitive« bez da provjerite sastojke. I među prirodnim proizvodima nalaze se mnogi proizvodi koji nisu za osjetljivu kožu. Kada znate na koje sastojke vaša koža uvrijeđeno reagira, u velikoj ste prednosti i lakše izbjegavate sastojke koji izazivaju alergiju. Ako niste sigurni, napravite test koji smo ranije opisali. S vremenom ćete možda saznati na koji sastojak vaša koža reagira. Možda su to ulja krstašica, orašida ili se radi o sastojcima eteričnih ulja?

Ono što osjetljiva koža sasvim sigurno ne treba je alkohol – koji se često koristi u prirodnoj kozmetici kao konzervans. To općenito treba izbjegavati. Osim toga i ovdje vrijedi: manje je više: manje alergena, manje podražaja, manje proizvoda, manje sastojaka.

Zbog toga smo razvili poseban set za njegu osjetljive kože, u kojemu nismo koristili eterična ulja. Potrebno je obnoviti kožnu barijeru kao bi bila snažnija i lakše podnosila svakodnevicu. Isprobajte! Nadamo se da ćete u njoj pronaći proizvode za njegu koji će pomoći vašoj koži.

Preporučujemo