Za dobrobit pčela: Organska kozmetika bez pesticida

Za dobrobit pčela: Organska kozmetika bez pesticida

Bilježimo enorman pomor pčela u cijelom svijetu. Međutim, svijet bez pčela predstavlja prijetnju našoj opskrbi hranom i cjelokupnoj egzistenciji.

Icon

Smrt pčela diljem svijeta ne samo da prijeti našoj opskrbi hranom, već također ima negativan utjecaj na mnoga druga područja našeg svakodnevnog života. 75% globalnih usjeva hrane ovisi o oprašivanju, osobito pčelama. Ali danas također koristimo više od 50 000 biljnih vrsta koje se oprašuju pčelama u medicinske svrhe. Osim toga, već smo bili u mogućnosti uzeti pčelinje zajednice kao model u mnogim drugim područjima, primjerice u logističkim procesima, računalnim programima ili društvenim mrežama.

Razlozi uginuća pčela su različiti:

1. Sve manje staništa
Prilike za gniježđenje divljih pčela postaju sve rjeđe, jer se površine zatvaraju, a suho drvo, koje pčelama predstavlja važno prirodno mjesto za gniježđenje, često se uklanja. Otprilike 300 od 560 vrsta divljih pčela u Njemačkoj stoga je već na crvenom popisu ugroženih vrsta.

2. Nedostatak hrane
Monokulture u poljoprivredi smanjuju opskrbu pčela hranom. S jedne strane zato što druge vrste nemaju šanse u monokulturama. S druge strane, masovna uporaba pesticida također ubija korov i divlje cvijeće koje raste na rubovima polja. Visoko kultivirano cvijeće, poput ruža ili pelargonija, tzv. "dvostruko" cvijeće, nažalost sadrži malo ili nimalo nektara i peluda, zbog čega se pčele njime nažalost ne mogu hraniti.

3. Otrovni pesticidi
Upotreba pesticida u poljoprivredi je u velikom porastu. Uglavnom kroz monokulture. Pesticidi ne uništavaju samo štetnike, već nažalost i pčele. Jer remete orijentaciju malih krznenih kukaca i slabe im imunološki sustav.

Rješenje: organski uzgoj

Certificirana organska gospodarstva ne koriste otrovne pesticide. To je jedan od razloga zašto za naše proizvode koristimo samo 100% organske certificirane sastojke. S jedne strane podržavamo bioraznolikost, a s druge strane izbjegavamo ostatke pesticida u našim proizvodima. Jer ih sigurno ne želite nanositi na kožu.
Time su sretne pčele, ali i vaša koža!

Osim toga, pčelinje zajednice smo naselili u vrtu kruga naše tvrtke i tako im ponudili stanište.

Kako bi se zaustavio masovni pomor pčela u cijelom svijetu potrebno je potpuno preispitivanje industrije i poljoprivrede, ali i inovativne političke mjere!

Evo 5 savjeta kako zaštititi pčele u svojoj neposrednoj blizini:

  1. Kupujte samo organsku hranu, kozmetiku i druge proizvode. Zato što organski uzgoj ne koristi pesticide i nježnije tretira tlo i okoliš.
  2. Zasadite cvijeće u vrtu ili na svom balkonu i tako stvorite male pčelinje rajeve u kojima se one osjećaju ugodno. Ne mora uvijek biti najljepši i najveći cvijet, pčele vole jednostavne sorte. Jagode su, primjerice, korisne i pčelama i vama! ;)
  3. Ako imate vrt: uvijek ostavite dio korova i divljeg cvijeća kada kosite travnjak kako bi pčelama bilo dovoljno hrane. Pčele vole maslačak, mljeveni bršljan i tratinčice!
  4. Hoteli za kukce divljim pčelama nude mjesto za gniježđenje. Djeca također vole promatrati kukce i istovremeno naučiti puno o njihovom ponašanju. Ovo također kod mnogih umanjuje strah od pčela i uči ih da insekti nisu zli i kako se pravilno ponašati u njihovoj prisutnosti.
  5. Za vrlo vrućih dana stavite posudu s vodom za piće - ali svakako dodajte grane, kamenje ili lišće kako se pčele ne bi utopile .

20. svibnja je Svjetski dan pčela: recite svojim prijateljima i pomozite da zajedno zaštitimo pčele!

Preporučujemo