Kraj nečistoj koži: holistički način uklanjanja prištića i mitesera

Kraj nečistoj koži: holistički način uklanjanja prištića i mitesera

Dosta vam je prištića, mitesera i ostalog? Naravno! A sad pitanje: Što zaista pomaže? To možete saznati u ovome članku!

Icon

Dosta vam je prištića, mitesera i ostalog? Naravno! A sad pitanje: Što zaista pomaže? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti jer su uzroci nečiste kože različiti i najčešće raznovrsni. Pravilna kozmetika, sama po sebi, na žalost može pomoći samo kod simptoma i regulirati kožu izvana. Korijen problema leži najčešće mnogo dublje. Potreban je holistički pristup kako bi se riješili problema s nečistom kožom.

Krenimo od početka:

Što uzrokuje nečistoće kože?

U pubertetu naši hormoni luduju i glavni su uzrok prištića, često i akni. Kada dođe do poremećaja u razini hormona, lojne žlijezde proizvode više masnoća. Pore se začepljuju. Sve ovo vodi do nastajanja mitesera a kada se oni upale, nastaju prištići.

Ali, što se dešava kada smo konačno izašli iz puberteta ali miteseri i/ili prištići su još uvijek tu?

Mnoge žene imaju privremenih problema s nečistom kožom prije menstruacije. Razlog broj 1 za nečistu kožu nakon puberteta je hormonalni poremećaj, ali postoje još mnogi faktori koji uzrokuju ili pogoduju nečistoj koži. Među njih se ubrajaju:

  1. genetske predispozicije (nažalost tako je)
  2. utjecaji okoliša
  3. pušenje (dakle, prestati što prije!)
  4. uzimanje lijekova ili na primjer i prestanak uzimanja kontracepcijskih tableta
  5. loša ili pretjerana njega kože
  6. loša prehrana i probavni problemi (najčešće su povezani)

Pod 1. se na žalost ne može puno toga učiniti, osim pokušati eliminirati sve ostale razloge i nadati se poboljšanju. Najčešće tada ima manje nečistoća.

2. Utjecaji iz okoliša kao što su štetne tvari u zraku, vodi ali i u našoj hrani i u kozmetičkim proizvodima koje nanosimo na kožu, opterećuju naše tijelo koje ih preko kože pokušava ponovno izbaciti. Na neke čimbenike možemo utjecati a na neke ne. Ovdje možete saznati kao izbjegavati skrivene štetne tvari. Svakodnevno temeljito čišćenje lica je najvažnije. Za čišćenje je najbolje ujutro i navečer koristiti ulje za čišćenje i detoksikaciju jer uklanja sve vrste prljavština, umiruje i njeguje kožu uz pomoć ekstrakata nevena.

3. Pušenje – ako pušite – je jedan od čimbenika koje možete brzo eliminirati, ako to želite. Spriječite zdravstvene rizike, štedite novac, izbjegnite prištiće i prijevremene znakove starenja.

4. Ako morate redovito uzimati lijekove i vjerujete da su oni glavni uzrok vaših problema s kožom, posavjetujte se sa svojim liječnikom. U drugim slučajevima uzimajte lijekove samo kad je to prijeko potrebno. Kada prestanete uzimati tablete za kontracepciju, jednostavno je potrebno određeno vrijeme kako bi se vaši hormoni smirili. Možda vam pomogne detoksikacija i pravilna kozmetika, na primjer set za njegu nečiste i mješovite kože, kako bi proces ubrzali.

5. Možda upotrebljavate previše agresivne proizvode za njegu? Posebno kod prištića postoje mnogi kozmetički proizvodi koji više štete nego pomažu koži. Najgore kod pogrešne ili pretjerane njege: uništavate prirodni lipidni sloj. Tako bakterije još lakše napadaju vašu kožu i prištići jednostavno bujaju. Iz tog razloga preporučujemo ulja za lice; ona pomažu u obnavljanju lipidnog sloja i štite lice od utjecaja iz okoliša. Da, i kod masne i mješovite kože ulja pomažu a Beauty ulje za nečistu i mješovitu kožu je posebno za to proizvedeno. Kod nanošenja ulja za lice šaljemo koži signal da proizvodi manje masnoća. Prekrasno, zar ne?

6. Što se tiče prehrane, postoji jednostavna čarobna formula za lijepu kožu! Prestanite konzumirati 2-3 tjedna kravlje mlijeko, bijeli šećer i što je moguće više proizvoda od bijelog brašna. U mnogim se slučajevima stanje kože veoma brzo poboljšava. Kroz prehranu je moguće još mnogo više učiniti za svoju kožu. Kako se radi o složenoj temi, uskoro ćemo njoj posvetiti poseban članak.

Preporučujemo