Međunarodni dan žena: lijepe i moćne

Međunarodni dan žena: lijepe i moćne

Nasilje nad ženama je sveprisutan problem čak i u 21. stoljeću. Mi ne gledamo u stranu, pa povodom Međunarodnog dana žena 8.3. doniramo jedan euro po narudžbi za skloništa za žene, gdje pogođene dobivaju pomoć.

Icon

Svaka treća žena izložena je fizičkom i/ili seksualnom nasilju

To je zapravo još uvijek više od 30% svih žena diljem svijeta koje moraju proći kroz ta strašna iskustva u svom životu. Zamislite da pijete kavu s dvije prijateljice, statistički je jedna od vas pogođena nasiljem.

Definiranje nasilja ponekad je teško, a posebno na osobnoj razini. Kada partnerova reakcija ili svađa postaju nasilni? Popis različitih službeno priznatih kaznenih djela prema Kaznenom zakonu čini se beskrajnim:

  • (Težak) fizički napad i ozljeđivanje
  • Mučenje ili zanemarivanje
  • Lišavanje slobode
  • Prisila
  • Opasna prijetnja
  • Uporni progon/uhođenje
  • Nastavak korištenja nasilja
  • Silovanje

18% svih žena je pogođeno uhođenjem

Uporni progon, poznatiji kao uhođenje, također je kazneno djelo prema službenoj definiciji. Broj neprijavljenih slučajeva pogođenih vjerojatno je mnogo veći. Ako se osjećate neugodno, to možete artikulirati u bilo kojem trenutku, ako druga osoba to ne prihvaća - potražite podršku!

Više od polovice svih žena doživljava neki oblik seksualnog uznemiravanja

Nažalost, nisu samo seksualni napadi uobičajeni, u mnogim je obiteljima psihičko nasilje još uvijek dio svakodnevnog života. Osim toga, ne treba zanemariti ni strukturalno nasilje u društvenom, gospodarskom ili kulturnom području. To uključuje sve oblike diskriminacije, kao što je nejednaka raspodjela prihoda, resursa i obrazovnih mogućnosti, itd.

U cijelom svijetu je gotovo 70% žena žrtava ubojstava, ubijena od strane svog muškog partnera

Što možete učiniti: Ne zatvarajte oči kada nešto vidite ili čujete. Poznajete li osobu ili ne, promatrajte situaciju i potražite pomoć ako je potrebno. Svaka žena koja se osjeća pod pritiskom ili treba pomoć bit će zahvalna na vašoj pozornosti i podršci!

Pokrenuli smo ovu akciju prikupljanja sredstava jer nam je ova tema jako bitna. Vrlo smo sretni što ovaj put ovom kampanjom možemo podržati Udrugu autonomnih austrijskih skloništa za žene. Oni koji su pogođeni mogu se tamo registrirati i dobiti izravnu pomoć.

Preporučujemo