Sastojak tjedna: Moringa ulje

Sastojak tjedna: Moringa ulje

Moringa ulje posljednjih je godina mutiralo u pravog superheroja u kozmetičkim reklamama – no zašto je to tako i što ovo ulje zapravo može učiniti za našu kožu?

Icon

Odakle dolazi ulje moringe?

Stablo moringe izvorno dolazi iz regije Himalaja, ali se sada uzgaja i koristi u raznim zemljama kao biljna ili uljarica. Listovi i sjemenke stabla moringe pravo su bogatstvo prirode: sadrže velike količine vitamina, minerala i raznih aminokiselina, zbog čega se stoljećima koriste kao ljekovita biljka u ayurvedskoj tradiciji. Popularno ulje za kozmetičke proizvode dobiva se iz sjemenki.

Moringino ulje jedno je od najstabilnijih biljnih ulja i može se čuvati godinama, čak ni temperaturna kolebanja ne utječu na njega. To je jedan od razloga zašto je ulje moringe toliko popularno u prirodnim kozmetičkim proizvodima – ne trebaju mu dodatni konzervansi.

Kako ulje moringe utječe na kožu?

Kaže se da ulje moringe sadrži oko 50 različitih antioksidansa i nekoliko desetaka protuupalnih sredstava. To ga čini savršenim oružjem protiv starenja kože:

Ulje moringe djeluje antioksidativno, štiti od utjecaja okoline i podržava vitalnost kože. U kozmetičkim proizvodima se također vrlo često jednostavno koristi kao hidratantna krema za suhu kožu, jer je biljno ulje vrlo slično našem vlastitom ulju za kožu. Taj se učinak može vidjeti i na kosi.

Vitamin A potiče stvaranje kolagena, a kako je Moringa više lagano ulje, idealna je za masaže.

Moringino ulje za prištiće

Ulje moringe idealno je za njegu kože s nepravilnostima: budući da, za razliku od mnogih drugih ulja, ne „začepljuje“ pore, već čisti i djeluje protuupalno, savršeno je za kožu s nepravilnostima i aknama.

Također potiče regeneraciju kože i aktivira samoizlječenje. Mješavina antibakterijskih i hidratantnih tvari daje koži pravu količinu kontrole bubuljica, ali i njege.

Isto se, inače, odnosi i na vlasište: Moringino ulje može pomoći protiv peruti, jer čisti i njeguje vlasište te smanjuje ljuštenje čestica kože.

Sve u svemu, može se reći da se ulje moringe može koristiti blagotvorno za cijelo tijelo. Vlaži, umiruje, čisti, djeluje protuupalno i pomaže kod akni. Također možete jednostavno pomiješati čisto ulje s malo šećera kod kuće i dobiti predivno jednostavan i brz piling za tuširanje koji omekšava vašu kožu i ostavlja joj baršunasti osjećaj!

Preporučujemo