4 razloga zašto je stres štetan za Vašu kožu i što možete učiniti protiv toga

4 razloga zašto je stres štetan za Vašu kožu i što možete učiniti protiv toga

Svi znaju kakav je stres. Sve postaje previše i čini se da gubite kontrolu nad situacijom. Ali što se zapravo događa u tijelu i kako ti procesi utječu na Vašu kožu? Mi imamo odgovore na ova pitanja.

Icon

Na ova 4 načina stres negativno utječe na Vašu kožu

Srce počne brže kucati, ruke se znoje i iznenada imate problema s jasnim razmišljanjem. Ukratko: pod stresom ste. Pritom se nešto događa i s Vašom kožom.

  • Stres utječe na upale

Upala je jedan od temeljnih uzroka akni. Ovdje se prije svega ne radi o upalama na koži, već o onima koje se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu. Tu je riječ o sistemskim upalama. Kada se radi o aknama i nečistoj koži, one se često nalaze u crijevima. Stres povećava rizik od upala - a one mogu dovesti ne samo do oštećene kože i do prištića, već i do raznih drugih zdravstvenih problema.

  • Stres povećava razinu šećera u krvi

Stres može uzrokovati porast razine šećera u krvi, što dovodi do povećane proizvodnje takozvanih androgena, muških spolnih hormona. I upravo oni igraju ključnu ulogu u nastajanju mitesera i prištića, jer što više androgena imate u krvi, to Vaše tijelo proizvodi više sebuma. Previše sebuma brzo dovodi do začepljenja pora i zatim nastaju miteseri i prištići.

  • Stres uništava Vašu kožnu barijeru

Netaknuta kožna barijera važan je preduvjet za zdravu i lijepu kožu. S jedne strane ona sprječava gubitak vlage, a s druge strane osigurava da bakterije i virusi ne mogu prodrijeti u kožu. Stres može biti uzrok da u kožnoj barijeri nastanu pukotine. Rezultat: suha koža, nečistoće i prištići.

  • Stres negativno utječe na Vašu prehranu

Tko ima vremena za kuhanje kad nam se uvijek nekud žuri? Brza hrana i gotova jela stoga su obično prvi izbor u stresnim situacijama. Oni dodatno povećavaju negativni učinak stresa na kožu tako što uglavnom brzo podižu razinu šećera u krvi, a kao rezultat dovode do pojačanog lučenja inzulina i povećane proizvodnje androgena. Ovdje se i ne razmišlja o vrijednim hranjivim tvarima i vitaminima. Nije ni čudo da se nakon jednog ovakvog jela jednostavno osjećate loše. Ali to nije sve, jer miteseri i prištići obično ne čekaju dugo.

Keep calm and take care of yourself - to je ono što možete učiniti protiv stresa

Dobra vijest: Ne morate ukloniti stres, već možete učiniti nešto ciljano kako biste se osjećali bolje čak i u hektičnim vremenima.

Uzmite svoj život aktivno u svoje ruke

Najvažnije je naučiti pravilno upravljati stresom i kako se pravilno nositi s njim. To u prvoj liniji znači da biste trebali aktivno preuzeti kontrolu nad svojim životom i stresnim situacijama. Umjesto da se osjećate bespomoćno pred njima, trebali biste se koncentrirati na svoje mogućnosti za akciju. I da, njih uvijek ima! Ovdje se to zapravo svodi na pravi način razmišljanja, jer to odlučuje hoćete li sebe doživljavati pasivnim objektom ili aktivnim subjektom.

Pobrinite se za opuštanje uz male rituale samopomoći

Neke stvari doista treba učiniti odmah, a stres u tim situacijama jednostavno se ne može izbjeći. Stoga je tim važnije da si dopustite male pauze za opuštanje čim je to ponovno moguće. Takvi svjesno stvoreni otoci pružaju važni odmak od svakodnevnog stresa i pomažu Vam da napunite baterije i da ponovno pronađete ravnotežu.

Posebno su sjajni pažljivo osmišljeni rituali u kojima s ljubavlju sami sebi poklanjate pažnju i svjesno pazite na svoje osjećaje. Naš Ritual njege u četiri koraka savršen je da učinite nešto dobro za sebe i svjesno se opustite nakon dugog dana. Uz to, možete razmaziti svoju kožu s jednom od naših maski za lice dok na primjer uživate u toploj kupki. Ako zatim nanesete naše ulje za tijelo ili mousse za tijelo od glave do pete, svijet će izgledati potpuno drugačije. Tako istovremeno njegujete i tijelo i svoju dušu.

Preporučujemo