Kako prepoznati mješovitu kožu i kako je pravilno njegoavti?

Kako prepoznati mješovitu kožu i kako je pravilno njegoavti?

Mješovita koža nije pitanje dobi, ali može biti vezana uz prehranu ili nepravilnu njegu. Reći ćemo vam kako prepoznati mješovitu kožu i što možete učiniti da je pravilno njegujete.

Icon

Da imate mješovitu kožu možete reći po tome što imate područja kože na kojima se skuplja višak masnoće, kao i normalna ili suha područja. Tu posebno važnu ulogu ima čuvena T-zona, što znači da na licu nosite sjajno “T” duž mosta nosa i čela. Obrazi su često suhi izvana. Ali to može biti drugačije za svakoga.

Suprotno ustaljenom mišljenju, mješovita koža nema nikakve veze s godinama. Ne samo u tinejdžerskim godinama, koža na licu može biti suha ili čak masna na različitim mjestima. To može imati različite uzroke, ali nažalost nema jasnog odgovora. Različiti čimbenici dolaze u pitanje, kao što su:

  • ishrana
  • razina hormona
  • nepravilna njega
  • utjecaji okoline
  • stres
  • psihička opterećenost

Jedna od mogućnosti je da ne podnosite mlijeko . To je zapravo normalno, jer većini čovječanstva nedostaje enzim za razgradnju laktoze u probavnom traktu i stoga može dovesti do mješovite kože, prištića i mitesera.

Naravno, moguće je i da ste alergični na jednu ili više namirnica i da to utječe na teksturu vaše kože. Mali mjehurići ili crvene mrlje mogu biti dodatni pokazatelj toga.

Uzimanje hormona ili tableta također može utjecati na vašu kožu. To se često može vidjeti u nesavršenostima u području dekoltea. Neke žene primjećuju veliku razliku kada prijeđu na mehaničku kontracepciju ili prestanu uzimati pilule.

Ali isto tako može biti slučaj da pogriješite u svakodnevnoj rutini njege lica . Recimo da ste zimi imali jako suhu kožu i kupili ste neke posebno hidratantne proizvode. Zbog izlaganja suncu i ljeti temperature, vaša koža odjednom treba puno manje potpore i stvara masnu T-zonu.

Obrnuto, također može biti slučaj da uzastopno gubite vlagu u svojoj koži proizvodima za kožu koja je previše masna i ona pokušava nadoknaditi taj nedostatak povećanjem proizvodnje sebuma. Ali samo vidite sve više i više masnih mrlja...

U svakom slučaju, trebate koristiti balansirajuće proizvode za mješovitu kožu i pokušati vratiti kožu u ravnotežu.

Naše ulje za čišćenje s lavandom i nevenom savršeno je za mješovitu kožu: regulira proizvodnju talka u koži i tako ujednačava masna područja, ali i dalje daje dovoljno vlage suhim područjima. Trebali biste ga svakodnevno koristiti u akutnoj potrebi kako bi se vaša koža mogla brzo oporaviti.

Uz to, preporučamo našu zelenu superfood masku za umornu i mješovitu kožu jednom ili dva puta tjedno. Visok sadržaj hranjivih tvari i minerala poput cinka i kalcija djeluje protuupalno i antimikrobno te ubrzava metabolizam kože. Prirodni sadržaj vitamina B3 u prahu make i koprive podržava regeneraciju kožne barijere, potiče proizvodnju kolagena i smanjuje crvenilo. Sadržaj antioksidansa također smanjuje mitesere.

Ovdje ćete pronaći sve naše proizvode koji vam mogu pomoći u njezi mješovite kože!

Preporučujemo